2.09.2009

Genç ve Dul kadın

Genç anne olursunuz... Bunun en güzel yanı; bebeğinizle birlikte büyümenizdir. Özellikle hala çocuk kalmak isteyen bir benliğiniz varsa, birlikte oyunlar oynamanın keyfini sürersiniz...

Ama genç anne olmakla, genç ve bekar anne olmak arasında toplumumuzda ayrımcılık olarak görülebilen bir durum vardır.
Bu yazıyı sanırım birkaç bölüme ayıracağım... İlk bahsetmek istediğim dul kadın mevzuu...

Şimdiii; bir şekilde, bir sebeple yürümeyen bir evliliğiniz biter yada eşiniz ölür... Sizse hayatın size nimet mi, lanet mi sunduğunu anlayamazsınız. Boşandığınız için kendinizi mutlu, içi boşalmış ve hayata yeniden adım atmaya hazır hissederken, size göre nimet olan şey... Topluma göre lanettir çoğu zaman. Malum pek bir etiketleme meraklısıyız hepimiz.

Dün yan komşunuzun bacım, kardeşim diye seslendiği sizler, anında okus pokusla "kadına" çevrilirsiniz. O ana dek göze batmayan, herkes gibi olan davranışlarınız; (birilerinin gözünde!) bir anda içinde seksepalite kokan eylemlere dönüşmüştür. "Dul kadın" olmanın "potansiyel verici" olmakla eşdeğer sayıldığı bir devirden günümüze neler değiştiğini düşünüyorum da. Koca bir hiç...! Tamam, belki biraz anlam değişikliği oldu o kadar. Onlara sorarsanız mazeretleri çok açıktır. Dul kadının sevişmeye ihtiyacı yok mudur? Eee dünkü size bacım diyenler, her zaman bu ulvi görevi layığı ile yerine getirmek isterler.Cinsel ihtiyaçlarınızı karşılamayı vazife edinirler. Zaten dul kadının da düşünecek başka bir şeyi yoktur, tek derdi budur. Her şeyi bir yana bırakıp, Ah! Biri gelse de sevişsek diye bakınırlar hepsi! Üstelik bu hangi seviyede, kültürde, gelenekte bakarsanız bakın dul kadın olmak zorlayıcıdır bir kadın için.

Siz boşanırsınız / eşinizi kaybedersiniz; sonra şöyle bir çevrenize bakarsınız, değişen bir şeyler olacak mı diye? Bizim beynimizi geçmişte öyle bir boyamışlardır ki, arkadaşınızın eşinin arabasına binmeye bile çekinirsiniz...
Yanlız yaşamaya çekinirsiniz... Yanınızda ki her erkekle işi pişirme ihtimaliniz vardır çünkü! Bir neslin filmleri, size bu dul kadınlarla ilgili birçok şey aşılamıştır... İnsanların bekarken yaşadıklarını yaşarsanız, size cüzzamlı gibi bakıverirler.

Birde şu var bakın!
Diyelim ki; aileniz sizi bağrına basmıştır. Onlarla yaşamanız size, biraz daha namuslu bir hava kazandırır. Çünkü yanlız yaşayan bayanlar, imkanları! fazla geniş bayanlardır... İnsanlar yüzünüze bakıp gülümserken, içlerinde: "Hem dul, hemde yanlız yaşıyor. Bak bak bak. Kesin yatıp kalkıyordur bu kadın... Zaten geçen günde biri bırakmıştı araba ile... Şu gün geç gelmişti evine, çocuğundan da mı utanmıyor... Böylelerinden korkacaksın, her daim tetikte olmalısın... Evine mi alıyorsun o kadını, kocan evdeyken! Deli misin kızım sen..."

Bir dulsanız, hareketlerinize iki kez dikkat etmeniz gerekir. Nasıl oturulacağı kalkılacağı, nasıl gülümsediğinize bile en ince ayrıntısı ile dikkat edilir. Hep iki ile çarpılacaktır her davranışız...En ufak açığınızda aradan sızmaya çalışılır. Hemcinsleriniz bekar bir bayanı süzerken, sizi iki kere dikkatle süzerler. Erkekler içinse; kolay avsınızdır... Nasıl görürler biliyormusun? Zorluk çıkartmaz, Tecrübelidir. İlişkilerde çocuksu davranışlarla sizi bezdirmez. Soru işareti ile biten cümleler pek kullanmaz? Yanınızdayken doğaldır, kendini farklı göstermeye çalışmaz, doygundur vs. diye liste uzayıp gider...

Bir düşünelim bakalım? İş görüşmesine giden dul ve çocuklu bir bayan; sorulan soruda şöyle bir düşünür. Heleki çocuğu varsa; bekarım dese bir türlü, demese diğer türlü... En sonunda bekar ama çocuğu olduğunu belirtince, karşıdaki insanın bakışları, değişir mi değişmez mi? Ya da yeni tanıştığınız birisine bunu söylediğinizde.
Bayansa size destek olma ayağında neden ayrıldığınız merek eder önce. Erkekse sizinle sevişmenin nasıl olacağı, yada diğer tabirle kendisine verip vermeyeceğinizi. Bunlarında hepsini de, içine umut ve "ay sen ne güçlüsün" kelimeleri altında yaparlar.

~~~~~~

Toplum için ya evlisinizdir, ya bekar. Kredi kartı başvuru formlarında veya önünüze sunulan çoğu belge de size seçenek sunarlar. Ne olduğunuzu seçmeniz gerekir. Hadi bakalım seçin ne olduğunuzu. Evli misiniz: hayır, bekar mı? Eh bekarım tabiki diye düşünürsünüz. Ama sonra bir soru belirir beyninizde;
niye utanmam mı gerekiyor benim dulluğumdan? Boşanmış olarak büyük ve affedilmez bir suç mu işledim ben? Yürümeyen evliliğimin suçunu sadece kadın tarafına yüklerken, çok mu masumsunuz siz? Ama nedir? Boşanmış olmak, dikiş tutturamamaktır değil mi?

Ya ben... İkinci bir evliliğe sıcak bakıp, ama derinlerde deli gibi korktuğumu size nasıl açıklayayım. Hep insanların ne dediklerine bakan bir ailenin/çevrenin/arkadaşların yanında büyürseniz, empati yeteneğiniz ne kadar gelişken olur biliyormusunuz?

Birde anneler vardır. Tek korkuları oğullarının dul kadınlara bulaşmasıdır. Maazallah kendi oğulları bir dul kadının oyuncağı oluverirse, o kadının çocuklarını besler halde buluverir kendini. Çünkü asla kendilerine
"baba" demeyecek çocuklara bakmak için yetiştirmemişlerdir oğullarını... Bekar erkek & Dul kadın versiyonu daha kabul edilemez ölçülerde bizim ülkemizde. (Bir nebze bakirelik kavramı ortadan kalkınca, olabilirliği artmış bir durumdur.) Hımm napar bu kaynana adayları:

- evlatlıktan ret ederler oğullarını.
- sütlerini helal etmezler.
- kendilerine yazık ederler.
- intihar etmekle tehdit ederler.

Üstelik ne deseniz boş gelecektir. Siz kandıran taraf, erkekse kandırılan taraf olacaktır her zaman. Anlatmaya çalışırsınız, peygamberden tut, birçok örnekler sunarsınız. Ama o zaman dinin bir hükmü kalmaz. O zaman örf-adet-gelenek üçlemesi konuşur. Siz ne derseniz diyin, zordur bunları aşmak.

Hele ki aşan tarafın ayrıldığını düşünürsek, çıkacak söylemler, "ben sana demiştim" ler havada uçuşur.

Velhasıl zordur dul bir bayan olmak. Bir sonraki evlilik hep korkutur insanı. Beyninizden şöyle bir geçer düşüncesi: "Ya bu da yürümezse..."

Mutluluğa inanıp inanmamaksa, tamamen size kalmış. Diliyorum hepmizin karşısına güzel insanlar çıksın her yönden.

26 yorum:

Deniz dedi ki...

eline sağlık, ne güzel yazmışsın. Bazı ailelerin tepkileri de boşanma konusunda hayli ilginç. Gayet eğitimli bir aileden gelen bir arkadaşım artık kardeş gibi olduğunu söylediği, hiçbir konuda anlaşamadığı eşinden ayrılmayı düşündüğünü ailesine söylediğinde, ailesinin cevabı 'sen evliliği ne sandın, bunun için evlilik biter mi' olmuştu...
Düşünün artık. Bu İstanbul'da, bu sosyo ekonomik grupta böyleyse gerisini hayal edin

KelebekAtölyesi dedi ki...

Öyle güzel ifade etmişsiniz ki,tebrikler.Çağımızın insanı olamıyoruz maalesef,teknoloji aldı yürüyor bu tip çirkin ,etiketleyen duruşlar inadına tutunup kalıyor.Zor olur fakat yine de ne derlerse desinler,hayat hepimizin hayatı ,başkası bunu vermiyor bize,hayatı güzel yaşamak önemli olan,ama aynen dediğiniz gibi uarım hepimizin hayatına uğrayacak hertürlü insan güzel insanlar olur.sevgiler

Adsız dedi ki...

harika anlatmışsınız durumu
kutluyorum sizi
her söylediğiniz doğru doğru doğru
ben evli değilim, yani hiç evlenmedim
38 yaşında bekar bir bayanım
yazdığınız şeyler nasıl ki dul bir bayan için geçerliyse, benim gibi hiç evlenmemiş olmasına karşılık yaşını almış bir bayan için de geçerli inanın...
aynı türde zorluklar yaşıyorum
hele bir de kendine bakan, iyi giyimli, konuşmasını oturmasını kalkmasını bilen , özgüveni fazla bir bayansanız yandınız.
yine potansiyelsiniz
kimi sevgilisinden kıskanır, kimi eşinden, kimi nişanlısından
bu konuda çok dertliyim ben de.
hemen hemen aynı şeyleri yaşıyorum malesef
ama çözümü yok
daha doğrusu bence yok,
olmasına da imkan yok gibi...
bir kadın evlenmişse, artık toplumda evlilik kimliğine bürünmüş ve namuslu aile kadını havasına ulaşmıştır, içinde kopan fırtınaları, beynindeki ikirciklikleri en azından topluma karşı "evli" kimliği sayesinde perdelemiştir. Erkek de aynı şekilde, evlenmiştir, o artık aile babasıdır, ama her fırsatı değerlendirmeye çalışır. malesef durum her dönemde böyledir ve bence böyle olmaya devam edecektir. Umarım düzelir herşey diyorum ama pek de umutlu değilim ne yalan söyleyeyim

Adsız dedi ki...

Koca bir bence ile açıyorum yorumumu. Her şehirde, her ortamda olmaz biliyorum.

Ben boşandım, bir süre dul kaldım, tekrar evlendim. Çocuğum yoktu o zaman. Şimdi evliliğimde çok mutluyum vs. Boşanma aşaması zor geçti, işe söyle, sosyal çevreye söyle. En zor kısmı ailenin sosyal çevresi. Çünkü ben kim ne derse desin herkes kendi işineee şeklinde bir insanım.

Açıkcası şöyle düşünüyorum. Ailemde bir önceki jenerasyondan evlenip boşanmış kadınlar var. Onlar bu baskıları gördü, yaşadı, içselleştirdi. Ben dedim ki, orospu mu diyorsunuz, diyin ulen. Yatıp kalkıyorum evimde size ne? Size NE? İstersem iki kişiyi, istersem on iki kişiyi alırım evime. Ailemdeki kadınlar hareketlerine dikkat etmekten, o ne der bu ne düşünür diye hareket etmekten yaşayamadılar. Keşke gizli sevgilileri filan olsaudı. Keşke istanbulda yaşasalardı ama karakterleri de müsait değildi. Peki o kadar dikkat ettiler de madalya veren oldu mu? hayır.

toplumun fikrinin değişmesi ancak bizim fikirlerimizin değişmesiyle mümkündür. Dul kelimesi kaldırılmalı. Zaten artık bekar yazılıyor nufus cuzdanına. Rahat rahat bekar denebilir. Çocuğum var bekarım. Sana ne kardeşim. Mulakatta bu soruyu SORMA HAKKIN YOK KI SENIN? Ayırımcılık çünkü!!!

Benim başka bir akrabama ÖZ BABASı sen artık dulsun hareketlerine dikkat et demiş. Muhtaç olduğu için sen aç da kıçına bak diyemiyor...

O kayınvalide bozuntusunun lafını dinleyen erkeğin de alnını karışliyim ayrıca.

Diyorum ki mutluluk mümkün. Tüm toplumsal gerzekliklere hadi lenn çekip, biraz kendi başının çaresine bakıp, ters bakanlara da ne bakiyon diyerek yaşamak gerekiyor biraz.

zor ama mümkün...
hem de çok güzel.

hayat çok kısa.

efsa dedi ki...

Deniz aynen bu aileye bakmaz. Kültürel bir olgu diye düşünüyorum artık. Aileler bile bunu bir tür anlaşma gibi görüyorlar. bunu bozan taraf olmak da zor, bozulan taraf da.



Kelebek atölyesi teşekkür ederim. Umuyorum. herşey güzel olsun hepimiz için. Ama bunu çoğunlukla yapan yine hemcinslerimiz.

efsa dedi ki...

Nasıl hitap edeceğimi bilemedim sıra ile gideyim :)

Adsız, hani derler ya kadın her yerde kaıdn diye. İşte bahsettiğin bu. potansiyel olmaktan bir adım öteye gidemiyorsun.

Yine de emin ol evlenip ayrılınca gezdiğin tozduğun insanlara dikkat etmen gerekiyor. iki kere gözetleniyor gibisin sanki.

ben bile kelimelerimi sakınmam hiçbir konuda. ama bu bile ne kadar zaman aldı bilmez kimse. bir anneye yakıştırmadılar çoğu yazılarımı. üstelik bunu yapanlardan bir tanesi de arkadaşımdı.

Düzelir elbette, düzelirken yitirdiğimiz bazı değerlerimizde gidiyor ya ben ona da üzülüyorum...

Adsız dedi ki...

Kadın olmak cidden zor olsa gerek. Tamamiyle katıldığım tespitler yapmışsınız, üzerine ne söylenebilir bilmiyorum, sadece bir erkek olarak bile bunları doğruladığımı ve durumu anladığımı paylaşmak istedim. Bunu tersine döndürmek için ne yapılabilir? Ben düzeltmeye kendimden başladım, önce kendime çeki düzen verip sonra da çevremdeki insanları bu doğrultuda etkilemeye çalışıyorum. Çok birşey değil belki ama, benim adım hıdır elimden gelen budur. Umarım gerçek anlamda kadın-erkek eşitliğini göreceğimiz günler de gelecek!

Ozguranne dedi ki...

Efsa, pardon ben öyle heyecanla isim filan bırakmamışım dün.
adsız benim, özgüranne.
selamlar...

efsa dedi ki...

Merhaba Özgüranne,
Yeniden evlenip de mutlu olan insanlar benim için bir umut kaynağı oluyor. Yazıda da belirttiğim gibi ikinci bir evlilik beni korkutuyor. 8-9 yıl sonrasını düşünüveriyorum.
Arkadaşının babasının davranışlarını benim annem yapardı arada. :) İşte empati ve eğitim bu yönde devreye giriyor. Zamanla öğreniyorsun uyumu, insanları umursamamayı, özellikle açık arayanları.

Allah herkesin karşısına hayırlı insanlar çıkartsın. :)
sevgiler.

efsa dedi ki...

Sersang çok teşekkür ederim. Beklemediğim bir mesajdı içeriği ile birlikte.

Yazıyı ilk kaleme aldığımda acaba yansıtabilirmiyim düşüncesi hakimdi. Bunu başardığımı görmek çok çok sevindirici.

Aynı düzeltmeyi bende kendimde yapıyorum. Zira belki benimde abim dul ve çocuklu bir bayan ile evlenmek istese idi şöyle bir durur düşünürdüm. Ama şimdi hayır diyorum. Millet neler neler yaşıyor sonra da ahkam kesiyorlar.

Tekrar teşekkür ederim kattıklarınla, katmaya çalıştıklarınla. Saygılar.

Adsız dedi ki...

Annemin başına gelen bir durum.. Babam öldükten sonra etraftaki herkes ne zaman çarşıya çıksak nereye gidiyorsunuz diye soruyorlar. Onlara açıklama yapmak zorunda değiliz ama onların soruları çok rahatsız ediyor. Bankalarda annem dul olduğu için kredi verilmiyor. Kendimize ait maaşımız olduğu halde devlet bile siz evlenebilirsiniz size güvenmiyoruz diyor. Ne kadar çabalasakta bu durumla başa çıkmakta çok zorlanıyoruz.
Siz benden büyüksünüz neler yaşadığımızı biliyorsunuzdur ama yinede benim gözümden nasıl göründüğünü anlatayım dedim.

girledie dedi ki...

bu fazlasıyla gerekli ve anlamlı siteyi tanıtmak için blogumda yer ayırdm bakarsanız sewinirm (:

efsa dedi ki...

Kırmızı Pelerin, hoşgeldin öncelikle. İnsan başına gelmedikten sonra ne dese boş değil mi?. Üzüldüm dememle teselli olmayacaksın biliyorum. Bir şekilde takma desem de, sen kendine bile desen de takılıyor insan beyni. Suçluymuşsun gibi hesap vermek. Ne acı...

Ama bu bakış açısını da bize gösterdiğin için çok teşekkür ediyorum sana. Buna da değinmekmiz gerektiğini gösterdin bize.

efsa dedi ki...

Girledie çok teşekkür ederiz yazdıkların ve övgülerin için.

Sevgi SEVGİN dedi ki...

Çok tebrik ediyorum, o kadar güzel ifade etmişsiniz ki, ancak bu kadar olur,, apaçık... hele birde, bosandıgınızı soyledıgınızde, alışılagelmiş hayatlarını susarak yaşayan ınsanlarımızın, ayrılalı ne kadar oldu sorusuna cevap verınce(bu sure hıc onemlı degıl) "aaa,, tekrar barısamazmısınız, arada cocuk var, ona acıyın"lı cumlelerı ınsanı bosandıgına pısman eder, herkesmı aynı cumle kalıbını kullanır :)... çocuk varsa arada, bosanmamalısınız onlara gore, cocuk varsa, bosansanızda tekrar donme sansınız vardır onlara gore.. ama HAYIR dıye kesın bır cevap verırsenızde, sonrakı gunlerde sohbet ettıgınız ınsanların, kulakdan kulaga konusup sızı cekıstırdıgınız anlamakda hıc zor olmuyor :).. ah canım turkıyem, aşsan artık biseylerı...Cesaretıne hayranım demek yerıne, "tüh tüh yazık olmus" gıbı cumleler kurmasan... sonucta kımse keyfınden bosanmıyordur, herkesın mutlaka haklı bır nedenı vardır.. ama gelde anlat bunu ınsanıma...

Adsız dedi ki...

TEBRİKLER.. ŞU AN İÇİNDE BULUNDUĞUM DURUMU O KADAR GUZEL ANLATMIŞSIN KI..DUL KADIN - BEKAR ERKEK EŞLEMESİ.. BURDAKI BEKAR ERKEK EŞİTSİZLİĞİ BEN OLUYORUM.. ÖRNEKLER BILE TIPKI BENIM AILEME YAPTIKLARIMLA AYNI... PEYGAMBERDEN TUT ÖRF TEN ADETTEN ÇIK.. EMEĞINE SAĞLIK ÇOK GUZEL BIR PAYLAŞIM..

Adsız dedi ki...

boşandığını söylesen abi amca dediklerin başka gözle bakacak bekarım desen talip olanlarla konuşamazsın söyleyincede dul olman vebalıymış gibi uzaklaştırır ne bekarsındır ne dul ben işyerimde söyleyemedim ayrıldığımı kötü sözlere bakışlara maruz kalmayım diye bu defada talip olan bekar kişilere düşünmüyorum tekrar evlenmeyi edim halbuki istiyorum evli olduğumu bilmeden dul oldum benimde hakkımdı çocuk sahibi olmak mutlu olmak benim suçummuydu kocamdan dayak yemek aldatılmak, gayri meşru çocuğunu öğrenmek eve günlerce gelmememis lanet olsun sanki keyfimden boşandım talip olan bekarda ailem istemez deyip geri çekildi yazıklar olsun diyorum ne güzel olmak ne bişeyleri başarmak ne iyi olmak hiç biri fayda etmiyor eski kocam bekar bi kızla evlendi çocuğu bile oldu ya ben bendul olarak ölmeye mahkummuyum benim hakkım değilmi eşimi işe uğurlayım çocuğumu okula göndermek yinede hayal ediyorum bunları allah büyüktür

Adsız dedi ki...

boşandığını söylesen abi amca dediklerin başka gözle bakacak bekarım desen talip olanlarla konuşamazsın söyleyincede dul olman vebalıymış gibi uzaklaştırır ne bekarsındır ne dul ben işyerimde söyleyemedim ayrıldığımı kötü sözlere bakışlara maruz kalmayım diye bu defada talip olan bekar kişilere düşünmüyorum tekrar evlenmeyi edim halbuki istiyorum evli olduğumu bilmeden dul oldum benimde hakkımdı çocuk sahibi olmak mutlu olmak benim suçummuydu kocamdan dayak yemek aldatılmak, gayri meşru çocuğunu öğrenmek eve günlerce gelmememis lanet olsun sanki keyfimden boşandım talip olan bekarda ailem istemez deyip geri çekildi yazıklar olsun diyorum ne güzel olmak ne bişeyleri başarmak ne iyi olmak hiç biri fayda etmiyor eski kocam bekar bi kızla evlendi çocuğu bile oldu ya ben bendul olarak ölmeye mahkummuyum benim hakkım değilmi eşimi işe uğurlayım çocuğumu okula göndermek yinede hayal ediyorum bunları allah büyüktür

Adsız dedi ki...

bende küçük yaşta evlendm piskopattı eşim bilmiyordum işkencelerine dayanamadm boşandm oğlum oldu kendim büyüttüm 4yıl geçti 2.ye evlendim bekardı ailesi sorun yarattı 2.eşimde ailesinin ağzına bakıp beni bıraktı şimdi 2.kez dul kaldım çelışmaya başladım iş yerinde neyapsam söz oldu herkez mini giyer olmaz ben az makyaj yapsan kötü oldm patronum göz koydu güzel bir bayanım işten çıktım çevremde beyenen bekar erkekler var çıkıp çıkıp iş evlenmeye gelince cayıyorlar bıktım dul olmaktan arkadaşlar güzellikte başa bela dullukta namusuma göz koyanlardan bıktım ama rabbim beni böyle imtahan ediyor neyapalım başa gelen çekiliyo
sakaryalııı

büyük hata dedi ki...

merhaba
bugn yine eşim daha doğrusu imam nikahlı eşim tarafından bi kanpe yüzünden 2 yaşındaki kızının önünde dayak yiyip terk edilen bir kadınım bende......
bugün ve geçtiğimiz 6 yıl daha bugün gibi nicelerini yaşadım.
intihar edemezsiniz size muhtaç bırakacak kimsenizin olmadığı bir bebeiniz varsa ki hele zaten bu cehennem hayatta hüküm sürmek zorundasınız.....
tvlerde hep kınardım evlatlarıyla birlikte intihar edenleri...
bugün ruh sağlığım iyi olmasada bunu asla yapmayacak olsamda neden bunu yaptıklarını şimdi anlayabiliyorum.....
çünkü hayat size bir çıkış kurtuluş kapısı vermemiştir.....
düşünsenize sizinle birlikte kayıp giden daha anne karnındayken bile dayağa hakaretlere ve daha nicelerine maruz kalan bi bebek....
anneme vurma ağlama yeter atık ağlama sus diyen baba dövme diye yavlaran minicik elleriyle göz yaşınızı silen bi melek...
5 yıldır eşim diğer eşi ve çocuklarından yaşadığı vicdanazabının bedelini bana ödett....
gidecek ne yerim ne de sığınacak derdimi anlatacak kimsem var..
hepinizin şu anda ne çekiyosun be kardeşim terk et dediğini duyar gibiyim ama olmuyo işte..
üniversitedeyken asıp kesen ben evlat uğruna dayak yiyen her gün ...bu muamelesi gören bir kadın gurursuz bir kadın olup çıktım..boşan nafakanı al desen resmi nikah diye bişey yok hem boşansan o nafakayla kime sığınıcan küçücük bebeği kime emanet edipte işe gidicem....olmuyo arkadaşlar olmuyo öğüt vermekle olmuyor...
kızım karnımdayken bile dayak yiyip başka okca bulmak için kovuldum bir ay betonda başka şehirde bir kutu peynirle bi ay gebelik yaşadım...hşimdiye kadar hala imrenirim hamilelere...ama neden biliyo musunuz beni kimse şımartmadı kimse çalıpta kapımı ihtiyacın var mı diye sormadı eşim bi iki saat uğrar diğer eşine koşardı...kanamalardan hastaneye taksiyle gidip fiş kesen adama hemşireye doktora yakınınız nerede diye sorduklarında diyemedim kimsem yok diye.......yalan söyledim...elimde serum dua ederken bebem ölmesin diye koca dediğim adam arayıp nerdesin hı tamam msjını görmedim engellemiştim seni sen işin bitince gidersin taksiyle eve ben karıma dondorma alıyorum eve dönmem gerek dediğini işitmek heralde cehennemin dünyevi hali olmalı...
günaha girip rabbim neden bana yardım etmiyorsun duymuyosun sesimi diye feryat ettim her gece...her kadının hayatındaki en mutlu günü bebeğini eline aldığı günken ben odamda koca müsvettesi kimsesiz girdim o soğuk ameliyat odasına...çocuğumun doğduğu günü hatırlamsam keşke...babasının ne onun ne de benim suratıma bakmadığı kıvrılıp uyuduğu içiçn o ağlayan susmayan bebeği düğmeye basamayan seslenip kimsenin duymadığı ameliyat yerimin acısından ölürcesine yine o bebeciği kucağıma alıp hüngür hüngür ağladığımı keşke hiç hatırlamasam...arabanın arkasında eve giderken kendimi ve bebeğimi dünyanın tek fazlasıymış gibi hisettiğimi babası yüzüne bakmadığı evde babası başta olmak üzere ne bana ne bebeğime bakacak kimse olmadığı için bebeğimden nefret edip günlerce suratına bakmadığım yeni dığan bi bebeciğe bağırdığımı eğilipte altını değiştiremediğim için mamasını hazırlamak için kalkamadığımı bi su verenimiz olmadığını hatırlamasam keşke....
babasının diğer çocularını savunmak içiçn 2 yaşındaki bi bebeğe her gün beddua ettiğini niye yaptığını duymasam keşke....
en büyük keşkemde ne biliyo musunuz
keşke ama keşke..
keşke gözümü kapasam açtığımda bu adamla evlenmemiş olsam kızım doğmamış olsaydı..
kınamayın hemen onu isteediğimden değil ondan başka kimsem yok koca hayatta..ama öyle bir anne düşünün ki evladına her baktığında onu çok seven sahiplenen mutlu eden bir ailesi olsa diye hayaller kuran..
öyle tatlı öyle sevimli bişey ki babası beni dövdükten babasına dövme diye yavlardıktan hemen sonra yinede babasına koşup sarılıyor çünkü biliyor ki birazdan kapı kapanacak ve annesi kendini feda edip köpek gibi yavlarıp eziyetleri göze alıp çağırmadan hatta çağırsa bile günler sonra belki gelen bi babası var.....
daha bu yazdıklarım milyonda bir bile değil......

büyük hata dedi ki...

neden mi yazıyorum bunları....
ben üniversite mezunu öğretmen bir kadındım...
ve öyle büyük bir hata yaptım ki Allah hak vermiş ikinci eş olarak gelmeği diye çok sevdiği bir erkek tarafından kandırılıp imam nikahıyla evlenip ailesini kandırmış aldatmış kaybetmiş bir aptalım...
sakın ama sakın yapmayın bunu
sonuç ne oldu biliyo musunuz
o çok sevdiğiniz adam şimdi en nefret ettiğiniz suratına bakınca kusacağınızı hiseettiğiniz ama evladınız için mecbur olduğunuz adam olu veriri
herşey bitmiştir artık..
ya benim mutluluğum yada kızımın..
ben kendimi kurban ettim kızım için ama gel gör ki yine mutsuz.......
yine yavlarıcam yine gurursuzca ayağına kapanacağım günler beni bekliyor...
neden mi çünkü gidecek sığınacak kimsem yok
her şey kızım için.....
bu eziyetlere kızım için katlanmak zorundayım nolursunuz Allah rızası için tanımadığınız size hiçbir hakkı geçmeyen bu kadına eğer yüreğinizden geçtiyse kocası ona iyi davransın diye dua edin...
ve lütfen keşke diycek hatalar yapmayın hele ki çocuk.....

Adsız dedi ki...

ben söylediklerinizi söyle bi okudum toplumun yanlis Bakis acisina kiziyorsunuz ama benim bir arkadasim var dul ve sizin negatif algiladiginiz ve öyle olmasini istemediginiz düsünceleri belirtmissiz ama ben arkadasimda bu süpelerin nekadar da Kabul gördugunu gördum malesef her erkekden bir ilgi bir alaka istegi ve gercekden bir aranma icinde ve bizat sahit oldum evli erkeklerle iliskileri bekar erkeklerle iliskileri ve ortada olan bir cocuk biz yada ben dol iiyyy kötü kac kesinlikle demiyorum onun yanindayim ve yanlislarindan onu korumaya calisiyorum ama insanin kendi tercihlerini yapyip dogruyu yalnisi da bir yerden sonra kendisi görmesi lazim....yani demek isdedim dul diye hic birseyi hak etmiyo degil ama cocugu olan bir annenin daha dikkatli olmasini beklerdim daha edepli daha ahlakli

Adsız dedi ki...

oncelıkle boyle bır konuya degındıgınız için tesekkur ederim evet biz bılemezdık mutlu olamayacagımızı sıddet gorecegımızı gayrimesru bı cocukla karsıkarsıya gelecegımı aldatılacagımı ve baygın bı sekılde gerı baba evıme donecegımı ne acıdırkı ılk basda sana sahıp cıkan aılendır senı evlen laf soz olmasın dıye zamanında oraya ıten ve ne acıdırki sen artık dulsun dıyen 17 yasımda evlendım sırf aıle baskısıyla laf olur söz olur anne dogulu olunca 20 yasında gayrımesru bı cocugun varlıgını duyunca ustunede darp gorunce ayrıldım sukurler olsun herzaman derim beterın beterı var suan 25 yasındayım ve 2 ay sonra 2. evliliğimi yapacagım bu dort senelik donemde aklınıza gelecek her kotu dusunceye maruz kaldım mesela en basıdınden hıcbı ısyerımde dururumumu solemedım suan bır sırkette on muhasebe yapıyorum acıktan unıversıtemı okuyorum ve korkularımı yenmemı saglayan bı adamın hayatı olmaya hazırlanıyorum bunları buraya yazmamın tek sebebı umutsuz olmayın hersey bızım elımızde kendımız bundan oncekılerı nasıl basardıysak bunuda basarırız dua ıle kendınızı hayatınız bıtmıs gıbı hersey sonmus gıbı ıskence etmeyın her gozyasının ardında bır tebessum gulumseme vardır umudunuzu kaybetmeyın ve sıze tavsıyem neolur bundan sonrakı hayatınızda o ne der bu ne der dıye yasamayın ben yasadım ve tekrar yasasaydım suan buralarda olamazdım dul kadın calısamazmıs dul kadın gezemezmıs dul kadın sevemezmıs kullanırlarmıs pardonda bız salakmıyız bızım aklımız yokmu belkıde sız zamanında ıtmeseydınız suan dul olmayacaktık ona ne demelı rabbım hepımızın yardımcısı olsun ama son 8 aydır ınandıgım bısey var rabbım buyuk elbet bızde gulecegız dua ıle kalın

Unknown dedi ki...

Wayyy ana ne kadar kötüyüz böyle biz erkekler. Vallahi billahide çoook çoook üzüldüm. ZİRA KADİN OLMADAN ERKEK OLMAZ yani hayat müşterek. Demem oki sakin ama sakin aile desteği ve referansı olmadan kadınlar evliliğe girişmessin. Onunla Hiç sorun yaşamayaçağini düşündüğün insan dünyada en büyük dusmanin olur. Evlilik öyle böyle deyil istikrarlı ve doğruluk üstünde gitmelidir. Sen ipi erkeğin eline verirsen daha alamazsın sonra tamam vs senden alacağını aldimi. Bitti """"oysa niyeti salih bir insanın kutsali olacak kadının elini tutmadan aile ve çevresi ile taniştirip o yolda karşı tarafta onu araştırma fırsatı bulacaktır"""".ÜZÜLDÜM Çünkü şeytana sormuşlar senin mutlu olduğun gün hangisidir diye o da demiş bir karı kocayı ayırdığım gündür benim mutlu günüm. Sevgili peygamberimizinde en sevmediği şeydir boşanmak. Yazikk yazık ki neeee yazikkk lütfen dikkat ve itina gösterin 1000 DÜŞÜNÜP 1 YAPİN rabbim herkese hayırlar versin

Adsız dedi ki...

çok guzel anlattın bıde bu var helekı doguda kadın olmak daha zordur dogunun kadınıysan boşandııysan yaşam daha zordur hayat daha zordur adım atmaya kokrkarken bı baktın bela senı buldu dedim ya işte doguluysa bır kadın işi daha zordur

Unknown dedi ki...

Allah çektiğin çilenin mükafatını mutlaka verecektir. AllAh yardımcın olsun...