19.11.2009

Yetiştirdiğiniz Çocuklara Dikkat

8. sınıfın son günüydü. Son günü ve ben tacize uğradım, yaşıtım tarafından evet. Bilerek yapılmış bir şey olduğundan emindim ama bunu kimin yaptığını bir türlü bulamadım. Kalabalıktık ve sınıfa girmek üzereydik son kez. Bir el arkadan yanaştı ve evet dokundu sertçe. Arkamı döndüğümde bir sürü kişi arasından bana dokunanın kim olduğunu bulamadım ve mecburen sınıfa girdim ama son dersim ziyan oldu ve tabii tacizle tanışmak zorunda kaldım.

Liseye başladım. Arka sıramda oturan çocuk, dizini bilerek arkama değdirdi özellikle evet. Ne olduğumu anlayamadım birden döndüm ona, pis sırıtışı hâlâ gözümün önünde. Diyemedim öğretmene. Arkadaşlar öğrenir, pis ergenler benimle dalga geçer, işler daha da sarpa sarar diyerek söyleyemedim. Hata ettim söylemeliydim kesinlikle onu rezil etmeliydim.

Yine lisedeyiz. Beden eğitimi dersinde basketbol oynamaya kalktık. Arkadaşım benden top çalacaktı güya, bilerek yine bilerek evet, top çalma bahanesiyle sürtündü bana. Hayır dedim yok değildir basketbol oynuyoruz şunun şurasında, ama öyle değildi, emin olduğumda oyundan çıkmak zorunda kaldım.

Yine beden eğitimi dersi.. Koşuyoruz. Dur komutu geldiğinde duruyorum ama arkadaki erkek çocuk bilerek durmuyor ve sırtıma atlayarak boynuma sarılıyor. Bu birkaç kez böyle oluyor, uyarıyorum, yok, öğretmene söyledim bu sefer ama ders bitmişti bile. Öğretmen bir şey söylemiyor.

Yine lisedeyiz. Duvar kenarında oturuyorum. Montlarını almak için yanımdan geçmek zorunda arkadaşlar. Yanımdan geçerken bilerek ve isteyerek sürtünüyor yine aynı çocuk.

Bunları neden anlattım, birilerinin liseli kız fantezileri ayaklansın o minicik çükleri hareketlensin diye değil.. Kadınlar, anne oluyorsunuz, bu çocukları siz yetiştiriyorsunuz..! Babalar, baba oluyorsunuz bu çocukları siz yetiştiriyorsunuz. Evet bu çocuklar bizim eserimiz. "Oğlum, sen bir tanesin."den daha sağlıklı eğitim vermek gerek. O bir tane ama başkaları da bir tane. O dünyadaki tek kişi değil, sizin her şeyiniz olabilir ama herhangi biri için sadece bir çocuk/yetişkin ama dahası değil. Kadına saygı duymayı öğretmek zorundayız. Sağlıksız erkekleri yetiştiren de anne, baba.. Elimizden gelenin fazlasını yapmak zorundayız.

Yoksa şu saçmalıkları o biricik oğlunuzun yaşatmaması için bir engel yok değil mi görünürde, ya da yaşamaması.?

Bu anlattığım olaylarda benim hatam yok mu? Var. Sessiz kaldım, o minicik beyinlerine acıdım. Kalıcı hasar kalmasın bünyelerinde istedim zannettim ki susarsam utanırlar ama yok, bunların hiçbiri olmadı. Bana kimse böyle bir durumda ne yapmam gerektiğini öğretmemiş, ben "kadın kuyruk sallamazsa..."yla büyümüşüm korkmuşum öyle düşünür herkes diye. Çünkü beni de bilinçsiz bir anne büyüttü.!!

Zamanınız, imkanınız varken anlatın kızlarınıza, oğullarınıza.. Hem haklarını aramayı hem de bir kadına nasıl davranılması gerektiğini ve en önemlisi bir insana.


Not: Sizin de anlatmak istediğiniz hikayeniz, söylemek istediğiniz sözünüz varsa kadinlaryaziyor@gmail.com adresine mail yoluyla iletin, herkes okusun.

5 yorum:

Unknown dedi ki...

sözlerinin üstüne söyleyecek birşey bulamadım..

efsa dedi ki...

Aslınca Ces, biz burada çocuklarımızı yetiştirirken onları yetiştirende anneler diyoruz ya... yine olaya kaçıyoruz. Hayır her anne kadar baba da önemli bir etken.

Bu çocukları bizler yetiştiriyoruz. Sadece anne değil. Tüm aile bireyleri önemli burada. buna göre şekilleniyoruz.

Adsız dedi ki...

her yerde kadın aynı durumda....
bu yazıdan sonra lise ortaokul dönemlerim geldi aklıma.aynı şekil tacizlere sessiz kalan hallerimizle o zamanki arkadaşlar...üstüne edilecek laf olamayan cinsten bir yazı.

cesetizleri dedi ki...

efsa, anne ve babalar dedim özellikle. Sadece anne demedim lütfen.

efsa dedi ki...

Evet tatlım, zaten oradan direk aklıma geldi. bunu bende yaptım bir dönem. topu hep anneye attım. yahu bunları da siz yetiştiriyorsunuz dedim. ama babanın en ufak davranışı bile şekillendiriyor çocukları...

anlatmak istediğim buydu, yoksa sen doğru yerden yaklaşmışsın, sana değildi lafım.