16.07.2009

Çocuk - Kız - Kadın - Anne


Anneydin, kocanın sözünden çıkmamalı, ailesine hizmet etmeliydin. Seni hor görseler, ezseler bile, yuvandı. "Yuvayı dişi kuş kurardı" Eşinin çapkınlıklarına göz yummalıydın. "Erkektir yapardı."

Kadındın, dayak yediğinde polisler, jandarmalar "her ailede olur bacım"cı kesilirlerdi. Evine gönderirlerdi. Sen hep dayak yerdin...

Kızdın, "kızını dövmeyen dizini döverdi" Mutlaka dövecek bir abi, bir baba, bir amca vardı çünkü. Her zaman bir bahane bulunurdu.

Çocuktun, korkuturlardı bizleri. "akşama bir baba geliverir ve döverdi bizi" annelerimiz hep babalarımızla korkuturlardı bizleri, kendi korkularını geçmişten taşıyarak. Büyüklerin dediklerini yapmazsak "görürdük günümüzü"

Abin rahat rahat akşam 8 lere kadar oynarken sen 5 de evde olmalıydın.
Bakkalda bile çok uzun kalmamalıydın.
Kızlarla gruplar halinde konuşmamalıydın.
Sesli gülmemeliydin.
Sesin çok çıkmamalıydı.
Somurtmamalıydın, komşular laf ederdi.
Okulda sürekli eteğini kontrol etmeliydin.
Sürekli tetikte durmalı, sana bakan olursa kafanı önüne eğmeliydin.
Bi komşunun kızı olurdu, yoldan çıkan. Aman ha sakın ola ki onunla konuşmamalıydın...
Adın çıkardı sonra.
Sonra millete ne derdi ailen!

Mazallah!! sonra neler olurdu.




8 yorum:

Adsız dedi ki...

paranoyak insanlar yetiştiriyorlar resmen farkında olmadan ve büyükten küçüğe geçen bir felaketler zinciri halinde devam ediyor bu korkutmacalar ve tabular..:(

efsa dedi ki...

Malesef...
ama bu ne güzel yürek birliğidir ki aynı dakikarda bende senin yazına yorum yapıyordum. :)

Güzel ve bilinçli günlere inşallah

Adsız dedi ki...

çok ilginç ve çok güzel bir şey :)

cesetizleri dedi ki...

adın çıkar'ı hiçbir zaman anlamadım neyse ki anlamıyorum ve anlamayacağım.

Adsız dedi ki...

adım çıkarsa çıksın 9a umrumda bile değil inmasin 8e ama bu çocuklukta başlıyor bence küçücük bir erkek çocuğunu göster evledım çükünü diyorlar kıza ise bacakları gözüktümü ört eteğini ayıpppp. Kızlar utanmayla ezilmeyle büyütülüyor ama erkeklere sadece erkek olduklarından dolayı özgürlüklerin sınırsızı sunuluyor.
Kaç yaşına geldim okuyorum diye sırf aileme ekonomik yöndne bağımlıyım diye evdeyim okula gitmediğim sürece ve babamdan duyduğum tek güzel laf nasreddin hocanın sarımsağı baş ucunda durur. pehhh bu konular çok dokunuyor bana kadın olmaktan utanıyor kimilerimiz. sonum ne olcaka çok merak ediyorum.

Unknown dedi ki...

Sadece cinsiyetimiz yüzünden nerdeyse hayata 1_0 yenik başlıyoruz.
aslında biz hayata önde başlamalıyız,doğurganlık gibi yüce bi görev verilen kadın hayata ne kadar önde başlaması gerekirken işte böyle küçük laflarla başlayıp çok büyük şiddete kadar giderek kendinden, kadınlığından nefret eder hale getiriliyor.
umarım düzelir...

fisunlahersey dedi ki...

öyle güzel yazmışsınızki....
çocukluğumdan bugüne geliverdim satırlarınızda,evet yaaaa,bizim ülkemizde kadın olmak kız olmak hep böyle horlanma hep aşağılanmamı olucak ?
yok efendim kadınların elindeymiş,hor görülmemek vs vs hepsi boş lakırdılar,yaa herneyse sayfanıza hangi sayfalardan sürüklenip geldimde bu yazıyı okudum,şölee bi durakladım,eğer müsade ederseniz yazınızı bende sayfamda paylaşmak isterim,izin verirseniz,bana dönebilirseniz çok sevinicem,iyi geceler ve mutlu sabahlar dilerim :)

cesetizleri dedi ki...

:((
Söyledikçe canım yanıyor söylemekten vazgeçmeyeceğim ama.