22.07.2009

Namus Dediler

Turuncunun Gölgesi'nden bir mail aldım. Buyrun:

'Tam 1 sene önceydi. Çok ama çok yakınım olan biri üniversite okumak için başka bir şehre gitmişti. Ailesinden, herkesten uzak zor günler geçirdi. Biliyordum ama elimden bir şey gelmiyordu. Bir gece saat üç civarlarında telefonun çalmasıyla uyandım. Annem biriyle konuşuyordu. Ne olduğunu anlamak için kulak kesilmeme kalmadı annem bayıldı. XX evden kaçmış kızım diyebildi ayıldığında. Anlam veremedim ilk önce. Annemin bayılmasına sebep olduğu için kızdım başta. Hiç düşünmedim onu. Sabaha kadar uyumadık. Ertesi sabah bir tek benim telefonlarıma cevap verdi. Kimseye söylemememi sıkı sıkı tembih etmesine rağmen ailesine söledim. Telin ucunda ikimiz de ağlıyorduk.
O, "Ben yanlış bir şey yapmadım." diyordu sadece.
Ben "Biliyorum nolur gel" demekten ve hıçkırmaktan başka bir şey yapamıyordum.

Sonra geldi. Sanıldığı gibi herhangi biriyle kaçmamış. Gecenin bir yarısı evden çıkıp okulunun yakınlarında bir yere gitmiş. Dediğne göre kendinde değilmiş. Neyse anlatmak istediğim şeyse ertesi gün herkes kendine gelir gelmez kızın doktora götürülmek istenmesiydi. En yakını olduğumu düşündüklerinden bunu söyleme görevi bana düşmüştü. Doktora gitmen isteniyor dedim sadece. Anladı hiç itiraz etmedi. Annem ve ben götürdük. Ailesi kız utanmasın diye gelmedi. İyi de onu doktora göndererek zaten yeteri kadar yaraladınız daha nesini düşünüyorsunuz anlamadım dedim içimden. Hiç konuşmadı muayene olup çıktı. Peşinden annem doktorla konuşmaya gitti. Ben annem çıkana kadar bir şey sormadım ona. Annem çıktığında yüzü gülüyordu. Hemen ailesini aradı sevindirici haberi -onlara göre tabi- verdi. Kızdı namusu kirlenmemişti ailesinin.
Ve öyle konu kapandı.

Sadece iki bacağının arasına baktılar kızı affetmek için. Namus dediler. Kızdım ama bir şey diyemedim. Annem de aynı zihniyette diye utandım. Sonra çok düşündüm ya bakire olmasaydı nolurdu , ya benim başıma gelseydi böyle bir şey, cevap bulamadım.

Ben kızı psikologa götürmelerini istedim, gittiler. Ama ilk önce kadın doğuma. Çünkü namus orada: iki bacağının arasında.'

7 yorum:

cesetizleri dedi ki...

Bekaret testleriyle ilgili çalışıyoruz sağlam yazılarla işleyeceğiz bu konuyu.
Kurtulunamadı bu saçmalıktan.

Adsız dedi ki...

Daha uzun yıllarda kurtulamıcaz bence. :(
Yazımı yayınladığın için saol tekrar.

Adsız dedi ki...

Her gün kaç kizin sirf güvenmedikleri için başina geliyor bu olay.. Kimse de düşünmüyor ulan senin namus dediğin bas bas bağirdiğin halde kizin ruh hali bozuluyor.. Kimse oturub kizim yavrum niye kaçtin diye sormuyor drek kadin doktoruna götürülüyor.. Ben bu zihniyetin neyini diyeyim..
Serra ve cess paylaşim için teşekkürler

efsa dedi ki...

Ah araştırdıkça neler öğreniliyor bir bilseniz. Ya diyorsunuz bunları neden bilinmiyor?

Üzülüyorum. Annelerimiz, teyzelerimiz, halalarımız, ablalarımız daha çok öenmsiyorlar ya bu konuyu. Ne diyim.

Geçmiş olsun arkadaşına...

Unknown dedi ki...

Saçma sapan, tek düze devam eden, devam etmeye devam edecek anlamsız düşüncelerin yaptırdığı şeylerin sonucu: siz biliyorsunuz.

clementine dedi ki...

ne guzel tıpış tıpış goturmussun doktora.cok ıyı bır dostsun sen!!
durdurma gucu elınızdeyken kullanamıyorsanız suc basaksında degıl sızde.
bunlar artık olmasın dıyecegınıze bunları durdurma gucunu elınıze almaya calısın bence.

Adsız dedi ki...

Ben Fotoğrafları gördüm ikisinin görüntülü sohbetlerini elim ayağım titredi ve kadınına tanıyordum annem sadece konuştuklarını biliyordu daha bunları anlatmamıştım sonra annem ve babam kavga etmeye başladılar babam bana tokat ve yeni ameliyat olmuştum. Ve şuan kafam öyle karışık ki ne yapacağımı bilmiyorum kadın boşanmış eşinden bir oğlu var benimle aynı yaşıt gidip oğluna annesinin o çıplak fotoğraflarını gösterip bağırmak istiyorum telefondan arayıp kadına küfürler etmek istiyorum ama bilmiyorum kafam çok karışık. Neyse ben en sonunda anneme o fotoğrafları anlattım ve aglıyarak ama annem güldü göstersene bana da dedi ama babamda o fotografları gizli bi dosyaya koymuş şifreli ne yapacağımı bilmiyorum