30.07.2009

Bekaret

Kızların hep bir zarı vardır.
Namusun timsali...
Hani topluma temizliğini bununla gösterirsin falan.
Kaybedersen tüm hayatın boyunca suçlu kalırsın.
Kendini koruyamamışsındır.
Küçük görünürsün.
Namussuz, bencil bir insansındır.
Kendi seviyeni, değerini düşürmüşsündür.
Çünkü o zar, bekaret dediğimiz kavram;
  • Lekelenir!
  • Kaybedilebilir!
  • Delinir!
  • Yırtılır!
  • Bozulur!
Önemli(mi)dir...
Önemsenli(mi)dir...

Kişiye göre değişir elbet. Ama bu asla karşıdakini rencide etmek, öldürmek, sövmek, dövmek, aşağılamak, değer yargılarını sorgulamak için bahane olarak kullanılamaz!! Bu insanlık dışıdır işte. Karşındaki bakire değil diye onu suçlarken kendin nasılsındır? Bir de bunu hemcinslerimiz de yapar arada... Milletle yiyişip yiyişip aa bak o kız bakire değil derken, sen ne kadar namuslusun? diye sorsan apışıp kalacaklardır eminim. Ya da kendi kızlarına bakmayan anne - babalara ne demeli? Her kuşak bir sonrakinin namusunu bu zara göre mi sorgulayacak? Bırakın isteyen kendisine nasıl doğru geliyorsa o şekilde yaşasın bunu. Kimse kimseyi aaa bakireymiş namuslu imiş deneyimsiz diye yargılamasın. Ve yine kimse bakire değilmiş namussuzmuş demesin. Özgür irade burada başlar.

* Münevverin cinayetinde, gördük toplum düşüncelerini!!! "bakire olsaydı hak etmiş olacaktı garibim"
* 2009 a girerken doğalgazdan dolayı zehirlenen öğrenciler hakkında da aynı itham ve suçlamalar yapıldı...
* Onca töre cinayetleri işlendi. Değer miydi?
* Yasemin Ç.' yi hatırlayan var mı aranızda bilmiyorum. Bunu töre kısmında işlemeyi düşünüyordum ama konu ile de ilgili. Sevgili Yasemin, eniştesinin tecavüzüne uğrar, kürtaj olur ve kızlığını diktirir. İmam nikahı ile zorla evlendirilir. Bakire çıkmadığı için evine geri gönderilir. Askerden gelen abiside silahla öldürür... Ne diyeyim şimdi ben. Hala bakireliği önemseyen zihniyete.

Ellerinden gelse tecavüze uğramasının suçunu da kıza yıkıp kız hak etti diyecekler. Acaba kendi kızlarının, kardeşlerinin başına böyle bir iş gelse, hak etti o... diyecekler midir??? Bakireliğini bu şekilde kaybeden bir kızın hissettikleri hakkında bir empati kurar mısınız? Kızcağız hem zorla bu olayı yaşayacak, bir de üstüne hem ailesi hem toplum hem de ilerideki evleneceği insan tarafından suçlanacak ha??

Ben küçükken; annemizin "aman" ile başlayan sıkı tembihleri arasında iken, adı zar ya, böyle soğan zarı gibi bir şey herhalde derdim kendimce. Birisi gelecek o zarı delip geçecek, ben de acıdan öleceğim, bayılacağım zannederdim. O çocuk aklıyla dinlerken nasıl gerilir insan, o Türk sinemasındaki haller falan, kadından "ımmggg" gibi bir ses ya da çığlıklar çıkar, göz korkuturlar. Annem karşıma oturup da bak kızım bu böyledir regl dönemleri böyle olur, o zar dediğimiz aslında budur diye hiç anlatmazdı. Tabu kelimesi gibiydi o senelerde bu sözcükler. Ben böyle soğan zarı, balon patlağı derken çat pat arkadaşlar ile araştırıp, konuşa konuşa öğrendim. Sonra teoriyi bırakıp, pratiği öğrendik bir şekilde. Hoş ben pratiklediğim insan ile evlendim. Ama böyle olmayabilirdi de...

Benim kızdığım; Herkesin özgür iradesi ile yaşadığı şeylere saygı duyulmalı.
Kişiler ne zaman kendilerini hazır hissederler ise o zaman yaşamalı. Sonradan kendileri de dahil kimseyi suçlamamalı, suçlanmamalı!!
  • Oğlum kadınları becersin, kızım kırsın dizini otursun mantığındaki insanları kınama benimkisi.
  • Elini yıka geç meselesi değil ki bu. Neyin kiri? Hangi kir Allah aşkına!!
  • Türkiye'de kaç erkek evlendiği kadın bakire çıkmadı diye boşandı? Düşünün!
  • Kaç kadına bakire olmadığı için orospu dendi?
  • Erkekler evlenmeden önce birçok kadınla birlikte olmak isteyip, evleneceği kadının "temizliğini" bekaret ile ölçtü?
  • Ya kaç kız bakireliği gözlerinde büyüten ailesinin baskısı altında intihara sürüklendi?

Bir tavsiye:
Eğer ülkemizde bu bakirelik kavramı, farklı ülkelerde de çok değişik biçimde yüzünü gösteriyor. Geçenlerde bir kitaba rastladım. Adı "Yitik masumiyet" Okunası, okunmalı...

Bir bilgilendirme:
Kimse sizin onayınızı almadan sizi bakire misiniz diye hastaneye götüremez. Yasalarda bile bu böyledir. Kimsenin, bu aileniz bile olsa böyle bir genital muayene için zorlamasına imkan tanımayın. Lütfen...

  • MADDE 287. - (1) Yetkili hakim ve savcı kararı olmaksızın, kişiyi genital muayeneye gönderen veya bu muayeneyi yapan fail hakkında üç aydan bir yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

18 yorum:

wincih dedi ki...

Her şey söylenmiş, söylemekten ziyade sorayım " ey erkekler ey hemcinslerim, bekaret iki bacak arasında mıdır?" Ve lafımı Sophia Lorenden bir alıntı ile bitireyim "Her erkek bir bakire ister fahişe maria kadar görmüş geçirmiş olsun". :)

Uyumsuz dedi ki...

Ve hatta, iktidarsız ya da eşcinsel eğilimleri yüzünden gerdek gecesi başarısız olan erkek terörüne ne demeli ? Aleme rezil olacağım diye bakire kızı bakire olmamakla suçlayan ?
Valla bu ülke kadını bekaret zarı olan şişme bebek mantığında görmekten çıkmadığı sürece kadınlar her zaman üçüncü sınıf canlı olarak görülecektir.

Angelica dedi ki...

O kadar doğru yazmışsın ki.
Erkekler gezsin tozsun,ne yaparsa yapsın tabii.Erkektir,elinin kiridir.Erkektir,aldatır.Erkektir,gider istediği kızlarla birlikte olur.Ve erkektir,karısının bakire olmasını ister.
Bu nasıl bir adaletsizliktir?
Hele tecavüzlerde kızlarını suçlayan aileler..
Empati kurması bile o kadar güç ki.

Ve yazının en sonunda,yasalarla korunduğumuzu bilmiyordum.Bilse bile kimse ailesine karşı gelerek kullanamıyordur ki.Bu çok büyük saygısızlık,çok üzücü bir durum.

efsa dedi ki...

Wincih söz güzelmiş.

rahat-sız hatun dedi ki...

Bazen o kadar doluyor ki içim bunları yapanları öldürmek geliyor içimden.(Yanlış bir düşünce biliyorum)
Bir de sevgili efsa yasayla ilgili olarak şunu söylemek istiyorum. Malesef ki hiçbirşey yasalardaki gibi yaşanmıyor ülkemizde görüyoruz. Hele ki kadın hakları için yeterli olduğu düşünülen yasalar hiç işlenmiyor ülkemde. Boşuna madde kalabalığı, kağıtlar... Bir töre bir silah ne kolay çözüyor sorunları... Yazık. Kör, sağır, vicdansız kalabilmek ne de kolay bu insanlara...

delininbiri dedi ki...

kadını mal gibi gören zihniyet, tüm bunların sorumlusu..

Perma Sharp dedi ki...

belki biraz birey olmakla da ilgili. senin olan şey bedeninin bir parçasıdır ve senin önemsediğin kadardır... dahası kırsal kesimd önemseyen erkeklerin düşüncesi neyse büyük şehirde önemsemeyen erkeklerin bir kısmınının düşüncesi de farklı değil. birileri mal görüyor ötekiler nema...

Antifriz dedi ki...

"Kadınlar yazıyor" ama erkekler de yorumlayabiliyordur umarım :-)

"Kadını mal gibi gören zihniyetin" soyu sanırım yavaş yavaş tükeniyor. Batıda neredeyse tükendi, daha sonra Balkan'lar üzerinden bize de gelecek. Ve Türk kadınları da cinselliklerini özgürce yaşabilecekler; kimseye hesap vermeden.

Pilli-Cadi dedi ki...

cok güzel yazmissin efsa
cok cok begendim
tebrik ederim

Unknown dedi ki...

canım ya doğru söyleyeni ,dokuz köyden kovulan en kadın

bekaret bu damlarında beyinlerinde kendi iktidarsızlıklarına çözüm sağlasn öyle kalsınlar kalkmasın
15 yaşındaki kızın neyinden tahrik oluyorlarsa olmasınlar

küçük bir kız ip atlamalı,kendini tanımalı sapık elllere yar olmamalı

yüreğine sağlık arkadaşım

efsa dedi ki...

Uyumsuz,
Angelica,
Rahatsız hatun,
Delim,
Perma Sharp,
Antifriz,
Pilli Cadım,
Müge...

Çok teşekkür ederim. Bir nebze bir şey öğrensek, anlamaya çalışsak, azıcık insanca bir gözle baksak dünyaya yeterli ilk aşamada diyorum.

* Antifriz evet erkeklerin yorumlarını okudukça, anlatabildiğimizi düşündükçe bizde seviniyoruz. Amaç sorumsuz bir kadın yapısı değil zaten. Sadece suçlanmadan yaşamak. "YAŞAMAK"

YAHU dedi ki...

yazıları okudum çok beyendim.bi kere şunu her kesin bilmesi lazım hıç bir kadın utanmak,eksik olmak ıstemez.bı ınsanı suçlamak için onun o yaptığı hatayı bılınçlı olarak yapmasına emin olman gerekıyor.bekaretlik insanın kalbındedır.bışey anlatayım:ablam dubaı de yaşıyor radakı kızların bekaretlıklerını koruyupta ama'başka yerlerinden'neler taptıklarını anlatmıştı.bekareti böyle koruyan kız ısterler mı peki erkekler artık onu da erkekler dusunsun bence.o kızların bekaretlerı bozulmamış ama göruntu olarak 'vıcdan bekareti çoktan bozulmuş'

alev dedi ki...

Dikkat1Dikkat!Çok acele aşağıdaki şartlara haiz "namuslu"erkek aranıyor:Hiçbir canlıyı taciz etmemiş,hiçbir canlıya tecavüz etmemiş,parasız-pulsuz-çulsuz-tipsiz-beceriksiz-sakat olduğu için değil gerçekten namus diye bir kavrama inandığı için bakir kalmış ve bunu ispatlayabilecek bekar,bakir,yakışıklı, entelektüel,zengin,sakin,sağlam,kimseyle göz zinası bile yapmamış olan erkekler nerede?Yok mu ay desenize bu sene de hem bekar hem bakireyim.Ayy bu toplumun bana sunduğu kimisi sapık kimisi fahişe bu rezil yaratıklara günahımı bile vermem,bedenimi,ruhumu,bekaretimi kirletemem.Ayy kızoğlankız erkekler nereden ithal edilebilir acaba?Sizlere soruyorum sayın erkekler sizlerin fahişe olmayanlarınız nerede,bakın ben de zamanında namus palavralarına inanıp elletmeden telletmeden bugünlere geldim.Şimdi adalet istiyorum,sevişeceğim ve evleneceğim erkek yukardaki şartlara haiz olmalı.Yağdır Mevlam bakir erkek laylaylaylaylom.

efsa dedi ki...

Yahu işte bahsetmek istediğimiz birazda bu nokta idi. çok güzel söylemişsinsin "Vicdan bekareti arayınız"


Alev :) bulursan beni de gör emi. Belki iki tanelerdir. :)

Adsız dedi ki...

@alev ve efsa
Eğer bu aradığınız niteliklerde kişi bulamıyorsanız ya benim çevremde ya da sizin çevrenizde bir sorun var demektir...

efsa dedi ki...

Adsız arkadaş. En azından kendine bir sıfat bile seçemediğin tebrik mi etmeli yermeli mi bilemedim?

Bu kadar yazının içinden, sadece Alevin yada benim çevremden konuşmayı uygun görüşüne ise; pes diyorum.

Burayı dedikodu veya benim meselem seni gerdi muhabbetine dönüştürmeden, sen kendi çevren ile mutlu ol, biz de bizimki ile oldu mu?

Ve böyle basit şeyler için yazarsan silerim yorumlarını.

Adsız dedi ki...

Aslında bu bloga tesadüf eseri denk geldim ..yazı güzel olmuş yazan arkadaşa tebrikler .. ama bütün erkekler böyle değildir .. mesala ben kendimden örnek vericek olursam ..ben namusu bacak arasında görmüyorum ..hatta evlenmek istediğim insanın benden korktuğu için namuslu olmasını hiç istemem .yani namusluysa onu beyninde,yüreğinde hissetsin kendisi için namuslu olsun olmasını isterim ..yoksa benden veya anne babasından korkmuş namuslu olmuş bu kendisini kandırmaktan başka bir şey değil ..

efsa dedi ki...

Teşekkür ederim Tayfun...